wandelaar               
 Avond4daagse     Wouw                       
                                    
  Home
  Bestuur
  Intocht   
  Routes
  Foto-Gallery
  Historie
  Contact

post-it

 

In juni 1970 staken vijf onderwijzers de koppen bij elkaar om een wandelvierdaagse op touw te zetten. Dat deden ze op verzoek van Trees van Steen, het hoofd van de Gerardus
Majellaschool, die vond dat ‘haar’ mannen dat best konden. Na enkele avonden
vergaderen was het zover dat de publiciteit gezocht kon worden. De eerste vierdaagse werd van 4 tot en met 7 augustus van dat jaar gehouden. Er was een keuze uit twee routes. Een afstand van ongeveer 5 kilometer per dag, met een totaal van 22 kilometer in vier dagen. Kinderen tot 10 jaar waren verplicht om op die afstand in te schrijven, omdat er voor begeleiders gezorgd zou worden. De lange route bedroeg ongeveer 12 kilometer per avond met een totale afstand van 47 kilometer. Die was voor de volwassen lopers bedoeld, maar ouderen mochten ook kiezen voor de kortste afstand. In overleg met de Rijkspolitie was besloten om te starten tussen 18.00 en 19.00 uur, zodat de controle halverwege om kwart voor acht kon sluiten. Om uiterlijk kwart over negen moesten de deelnemers binnen zijn, omdat het dan al donker begon te worden. In 1970 was er namelijk nog geen sprake van zomertijd. De start was dagelijks vanuit hotel ‘De Kroon’ op de Markt. Dat hotel was gevestigd in het pand waar nu het Chinees restaurant ‘Bali’ een onderdak heeft gevonden. Zo’n 100 deelnemers schreven het eerste jaar in. In alle dorpen was een inschrijfadres beschikbaar en het eerste jaar werden dagelijks de startkaarten nog ingenomen. Op vrijdag 7 augustus werden de lopers muzikaal ingehaald door drumband ‘Di Woude’ en harmonie ‘Oranje’.
Die beide muziekgezelschappen wachtten de lopers op in de Bergsestraat en in optocht ging het naar de Markt. Daar was burgemeester Piet Sanders persoonlijk aanwezig om alle medailles uit te reiken. Die medailles bestonden dat jaar uit standaard aangeschafte medailles die zo gekocht konden worden bij een ‘medaillehuis’. Pas in de loop van de volgende jaren zou er een eigen medaille komen.
Voorzitter Jan van Ginneken met Kees Matthijssen, RenÚ Hermans, Wim Meesters, Jack Slock als comitÚleden was tevreden over het verloop van de eerste vierdaagse.
In eerste instantie zou ook Rien Reijnders deel uitmaken van het comitÚ, maar door omstandigheden haakte hij af, al meldde de krant nog wel dat er zes mensen actief waren. Meteen na afloop van de eerste editie werd besloten dat in 1971 de vierdaagse vroeger in het jaar van start zou gaan.

 Jumbo logo                Donkenhoflogo        DWDlogo

vragen en problemen: webmaster@avondvierdaagsewouw.nl